vrijdag, juli 15, 2011

In mooie vijvers zwemmen ook lelijke vissen

Iedereen is wel eens slachtoffer. En iedereen speelt wel eens slachtoffer. Het verschil hiertussen is moeilijk te onderscheiden. Het kan namelijk zo zijn dat je daadwerkelijk een slachtoffer bent in een zekere situatie en dat je dit niet onder stoelen of banken steekt. Het liefst lul je, je vrienden de oren van hun kop en kan men niet vaak genoeg vragen hoe het nu met je gaat. Speel je dan de rol van slachtoffer, of ben je op dat moment ook degen die daadwerkelijk gered moet worden? Joost zal het vast niet weten want, wie is Joost eigenlijk?

Er zijn mensen die ‘goed’ zullen antwoorden op de vraag ‘He lul! Hoe is het?’, wanneer het eigenlijk niet zo goed gaat. En er zijn mensen die nooit zullen zeggen dat het goed gaat, wanneer het heel erg slecht gaat. Als laatst heb je ook mensen met wie het eigenlijk altijd goed gaat, maar die zijn zeldzaam. Ik ga er vanuit dat deze mensen niet zullen liegen over hun gelukzaligheid. Tenzij, deze mensen juist graag het slachtoffer spelen! Want, zeg nou zelf, als alles altijd perfect op rolletjes loopt, dan zullen je vrienden uiteindelijk niet meer vragen hoe het met je is omdat er toch geen interessante verhalen uit zullen komen! Bovendien zal waarschijnlijk iedereen jaloers zijn en zul je op den duur doodgezwegen en genegeerd worden. Maar dan heb je uiteindelijk wel een puntje waarover je even lekker kan jammeren en zeuren bij een ‘vriend’. En wie weet zul je een kop thee krijgen en een kruik en cadeautjes en massages en zal er voor je worden gekookt en afgewassen worden.

Is het niet een grote vicieuze cirkel? Als het goed* gaat, zullen er uiteindelijk wel weer dingen langskomen waardoor het minder goed gaat. Als het met jou goed gaat, zullen er altijd mensen om je heen zijn waarmee het minder goed gaat. Als het met jou niet goed gaat, voel je, je nog minder goed als jouw omringden zich juist goed voelen op dat moment. Kortom; zo blijf je bezig.

Ik weet het ook niet. Ook aan een goede visser ontglipt wel eens een aal.

*Er is geen goede definitie van het woord ‘goed’.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten