dinsdag, september 16, 2014

Gedachte-experiment

Rood en blauw maakt samen paars en met nog een kleurtje erbij bruinig en dat moeten we niet hebben. Een beetje kleur in het leven is fijn, maar te veel kleur betekent te veel keus of te veel kennis en daar raken we van in de war, want wanneer loopt één vaatje kennis over in het andere vaatje kennis of wanneer is kunst geen kunst meer? Huh?

Goed, Rood en blauw maakt samen paars en paars is een goede kleur zolang het de juiste kleur paars is. Want ja, ook bij de kleur paars bestaan verschillende gradaties. Je hebt bijvoorbeeld lichtpaars, donkerpaars, middenpaars en leila. Hoewel leila weer vrij dicht bij lichtpaars komt en niemand het grote verschil eigenlijk kan benoemen want, wat is nu eigen het grote verschil tussen iemand iets leren en iemand iets aanleren? Een beetje wit erbij en je doet mensen het licht zien, maar waar haal je dit wit vandaan?

Blauw en rood maakt samen paars. Want, blijkt uit vele ervaringen, soms maakt de volgorde ook uit. Maar, dit is dan weer geheel afhankelijk van de context waar wij ons in bevinden en de vragen die gesteld worden, maar vooral; of het open vragen zijn of gesloten vragen. Gesloten vragen leiden vaak tot situaties waarin eerst blauw komt en dan rood, en open vragen kunnen leiden tot een regenboog aan blauw- en roodtinten, maar meestal dan wel binnen een diameten van 3.5.

3.5 meter. of centimeter, voetstappen of bilspleten, dat is dan weer afhankelijk van de omgevingsfactoren.

Blauw alleen is te veel van het ene, en alleen rood geeft veel te weing bewegingsvrijheid dus moet je een formulering zoeken die de mogelijkheid geeft tot veel meer gedachte-experimenten en visualisaties en conceptueel denken in groepen, dan wel alleen. Een mindmap van de regenboog, waar ook leila een plek kan krijgen en ieder individu naar zijn persoonlijke voorkeur een mooie drol kan leggen.


Stel dat er geen rood of blauw zou zijn in deze wereld, dan zouden alle andere kleuren (bijvoorbeeld, groen, geel, oranje en roze) moeten leiden tot een bruinkleurig geheel. En als we onze pretenties en vooroordelen even achterwege laten en er even doorheen prikken, dan zullen we zien dat dit geheel zo slecht nog niet is. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten