zondag, februari 03, 2013

Tijdverdrijf


Al dat gebeurt, speelt zich af in één dag. Een dag waarop je neus jeukt en de regen met bakken uit de hemel valt en de speculaasjes niet aan te slepen zijn. Een dag met spelletjes en dingen die geen spelletje zouden moeten zijn, maar dat wel worden met de tijd. Aan tafel met een bord voor je neus en een pionnetje in je hand.

Ik vraag het maar gewoon, dacht ik, zonder er over na te denken wat voor effect het zou kunnen hebben. Een effectbal. Zo een die in de verkeerde richting lijkt te gaan, maar op het laatste moment nog door een productiefoutje een zwieper maakt en in het doel terecht komt. Zo een die door het vermogen van de wind toch op de gewenste plek van bestemming komt en de almachtige God je vanaf zijn witte, donzige wolk een grote knipoog geeft. Je lacht en doet een overwinningsdansje.

Of de bal met het onstuimige effect. Met een rugbyvorm. Lastig om grip op te krijgen en om aan de overkant te komen is het je taak zoveel mogelijk individuen die jou onderweg passeren, onderuit te krijgen. Niet om het gegeven dat je ze de blubbervloer wil laten kussen, maar omdat het een kwestie is van ‘zij of ik’, en dan maar liever zij, toch?

Of toch maar liever ik? Mogelijkerwijs is er via de weg onderlangs veel meer te bereiken. De meest prachtige sliding die voor het winnende punt zorgt of die ene hinderlijke vraag die je, na lang wikken en wegen, juist beantwoord en waarmee je die begeerde eindstreep behaalt.

Je hebt keurig je beurt overgeslagen, wat toegestopt gekregen toen je weer opnieuw langs ‘start’ kwam, een ronde in de put gezeten, af en toe briljante woordjes gelegd en hoge ogen gescoord, geraden wat voor stempel er eigenlijk op je voorhoofd gedrukt stond, je land kunnen uitbreidden met dorpen en wegen, het werkwoord op de juiste manier uitgebeeld binnen de tijd en met die boze vogel dat dikke varken precies op de juiste plek geraakt, ik zeg nog een potje?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten